dinsdag 22 oktober 2013

Pasta met romige saus van doperwten en munt!


Het is herfstvakantie en dat betekent dat ik gebruik maak van mijn 'bieb-pas' en ontzettend veel kookboeken in huis heb gehaald. Heerlijk! Naast het doorlezen van allerlei heerlijke recepten hebben we nu ook de tijd om bepaalde recepten uit te proberen.
Dit recept kwam ik tegen in één van de vele kookboeken die geschreven zijn door de 'one and only' Jamie Oliver! Het is een geweldig lekker recept en ook super handig voor een drukke werkdag, want het kost zeker niet veel tijd om dit gerecht klaar te maken.

Benodigdheden (voor 2 personen):
  • 200 gr. pasta (zoek de kleinste schelpjes die er maar te vinden zijn)
  • een half bosje verse munt
  • 250 gr. doperwten (uit de diepvries)
  • 5 plakjes ontbijtspek (liefst van de keurslager)
  • olijfolie
  • klontje roomboter
  • 2 lepels crème fraiche.
  • halve citroen
  • Zout en peper

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Doe de minischelpjes in de pan en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Hoe kleiner de pastaschelpjes hoe lekkerder het is.

Snij de ontbijtspek in kleine reepjes. In dit gerecht zitten geen dure ingrediënten, maar zorg wel voor goede kwaliteit ontbijtspek, want dat verschil kun je aan het eind echt merken en je hebt er niet veel van nodig, dus de prijs zal ook meevallen. Bij de keurslager kun je ook per plakje laten snijden, dus je hebt nooit teveel. Handig!


Zet een grote koekenpan op matig vuur en doe er een flinke scheut olijfolie en een klein klontje boter in. Doe de stukjes spek in de pan, strooi er wat peper op en bak ze tot ze goudbruin en krokant zijn. Hak intussen de muntblaadjes fijn. (Let op: de takjes niet, want die zijn hard en niet lekker!)
Doe zodra de stukjes spek goudbruin zijn de doperwten erbij en schud de pan even flink.
 

Doe na ongeveer een minuut de crème fraiche en gehakte munt bij het spek en de erwten. Laat de pasta in een vergiet boven een grote kom uitlekken en bewaar een klein beetje van het kookvocht. Doe de pasta bij het mengsel in de koekenpan. Snij de citroen doormidden en knijp het sap over de pasta (van een halve citroen). Haal de pan als alles lekker pruttelt van het vuur.

Het is heel belangrijk dat de saus romig, glad en lekker is; als je hem wat te dik vindt, kun je hem met een scheutje van het kookvocht verdunnen.



Verdeel de pasta over de borden. Dit gerecht is heerlijk met een eenvoudige, groene salade om toch nog aan al je groenten per dag te komen.

Tip:
In de winkel kun je een bosje munt kopen en voor 2 personen gebruik je maar een half bosje. Met de overige muntblaadjes kun je een heerlijke verse thee maken voor jezelf 's avonds :-)

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten